Bu yazımda teknik sohbetlerde ve sorularda yer alan fakat zaman zaman kolayca karıştırılabilen, unutulmaya yüz tutmuş temel bazı kavramları işledim. Derli toplu bir şekilde bir köşede durmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Sözü fazla uzatmadan kavramlara geçelim 🙂
Method İmzası (Method Signature) Nedir?
Method imzası; methodun ismini ve aldığı parametrelerin tipleriyle birlikte sayısını belirten bir kavramdır. Unutulmaması gereken durum, method imzasına dönüş tipinin dahil olmadığıdır.
Örnek:
1 2 3 | int Carp(int sayi1, int sayi2); int Carp(int sayi1, int sayi2, int sayi3); |
Yukarıdaki ilk Carp methodunun imzası Carp(int,int) şeklindeyken ikinci Carp methodunun imzası Carp(int,int,int) şeklindedir.
Ufak bir not: Method imzası kavramı özellikle Method Overload konusunda karşımıza çıkmaktadır.
Parametre ve Argüman Nedir? Farkları Nelerdir?
Parametre, bir method tanımlanırken methodda input olarak kullanılacak değişkenleri belirttiğimiz kavramdır. Örnek:
1 2 3 4 | int Topla(int x, int y) //int x ve int y Topla methodunun parametreleridir { return (x + y); } |
Argüman ise method çağrılırken methoda gönderdiğimiz değişkenlerdir.
Örnek:
1 | int sonuc = Topla(5 , 14); //5 ve 14 değişkenleri Topla methoduna input olarak gönderilen argümanlardır |
Derleyici (Compiler) ve IDE (Integrated Development Environment) Nedir?
Yazılımlar genellikle yüksek seviye bir programlama dili (Örneğin C#, Java vs. gibi) ile yazılır. Herhangi bir programlama dili ile yazılmış kodu makine koduna çeviren araca Derleyici denilmektedir. Derleyicilere örnek olarak GCC, G++ verilebilir.
IDE ise, içerisinde derleyiciyi de barındıran bunun yanında kod yazmayı kolaylaştıran syntax highlighter, otomatik tamamlama, debug araçları gibi yazılım geliştirmeyi kolaylaştıcı pek çok aracı ihtiva eden tümleşik bir geliştirme aracıdır. IDE’ye örnek olarak Visual Studio, Eclipse, Netbeans verilebilir.
Oldukça basit, temel birkaç kavramı hızlıca ele aldığım bir yazının daha sonuna geldik. Sizin de eklemek istediğiniz kavramlar varsa yorumlarda lütfen buluşalım. Herkese iyi günler, keyifli kodlamalar :)!